Historiaa

Valkon kyläyhdistys on perustettu marraskuussa 2003. Ajatus kyläyhdistyksen perustamisesta syntyi, kun vaiherikkaan historian värittämää entistä virkailijakerhoa uhkasi sulkeminen ja rappeutuminen.

Valkolammella sijainnut Virkailijakerho rakennettiin alunperin karjalaisten siirtotyöläisten asuntolaksi vuonna 1947, mutta muutettiin pian sen jälkeen Rauma-Repola Oy:n virkailijoiden kerhotilaksi. Tiloissa on vuosien varrella järjestetty lukuisia yhdistysten ja yksittäisten valkolaisten tilaisuuksia.

Vilkkainta seuraelämä virkailijakerholla oli sotien jälkeen, kun Valkon telakalla rakennettiin sotakorvauslaivoja Neuvostoliittoon ja työntekijämäärä lähenteli 1000 henkilöä.

Virkailijakerho toimi valkolaisten kokoontumispaikkana ja televisiolähetysten alettua hankittiin virkailijakerhollekin ensimmäinen televisio. TV nostettiin telineen päälle salin perälle ja kyläläiset kokoontuivat “elokuvateatteriin” katsomaan lähetystä, muisteli kyläyhdistyshankkeen yksi puuhamiehistä Risto Tvilling.

Kun tieto virkailijakerhon mahdollisesta sulkemisesta levisi kylällä syksyllä 2003,kokoontui joukko kyläläisiä ja yhdistysten aktiiveja virkailijakerholle ja yksimielisyys Valkon kyläyhdistyksen perustamisesta syntyi nopeasti.

Virkailijakerho, eli Repokatti vastasikin kyläläisten tarpeeseen ansiokkaasti useamman vuoden ajan. Totuus kuitenkin oli, että ajan hammas oli päässyt talon nurkkia koluamaan ja osa Valkon historiaa mätäni hiljalleen pystyyn. Syksyllä 2008 Repokatti oli jo siinä määrin huonossa kunnossa että siitä oli luovuttava. Tiedossa oli myös, että tontti, jolla Repokatti sijaitsi oli kaavoitettu muuhun käyttöön.

Kyläyhdistyksen silloinen puheenjohtaja Pirkko Brand teki valtuutettu Reijo Kouvon avustamana yhdistykselle esityksen, että seuraavaksi kylätaloksi ryhdyttäisiin Loviisan kaupungin kanssa neuvottelemaan Valkon keskustassa sijaitsevaa entistä ruotsinkielistä alakoulua. Tämä esitys sai välittömästi yhdistyksen sisällä laajan kannatuksen.

Osoitteessa Kauppakatu 4 sijaitseva entinen Kvarterskolan käsitti luokat 1-4. ja lopetti toimintansa syksyllä 2008 vähäisen oppilasmäärän vuoksi. Koska koulu on merkittävä osa Valkon kulttuurihistoriaa, tahtoivat kyläläiset ja alueella toimivat yhdistykset säästää kaupungin omistaman talon kyläläisten yhteiskäytössä.

Valkon kyläyhdistys toimii nykyään  Monitoimitalo kirjaston tiloissa. Tällä hetkellä talo on vuokrattu Valkon kyläyhdistykselle.
Valkon kyläyhdistyksen entinen kylätalo, Repokatti, on purettu kesällä 2009. Samalla hävisi keskuudestamme yksi pieni osa kulttuurihistoriaamme.